Tüketici Hakları ve Şikayet

Tüketici Hakları / Şikayet Kurumları, Telefonları, Başvuru forumları

Tüketici Hakları Şikayet


Tüketici hakları önemli bir konudur bu konu hakkında sizleri bilgilendirmek için bu yazıyı yazıyoruz ve herhangi bir mağduriyetiniz varsa bu konuyu detaylıca okuyarak çözüme kavuşturabileceğinizi ümit ediyoruz. Bu yazımızda geçen tüm şikayet ve başvurular online alışveriş sitelerinden yapış olduğunuz hizmet ve mallar içinde geçerlidir.

Öncelikle tarafları tanıyalım
Tüketici : Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 
 
Satıcı  : Kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla tüketiciye mal sunan ya da mal sunanın adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişidir.

Özelikle son zamanlarda bir çok tüketici şikayeti alındığını duymaktayız bizden bu konuda yardım isteyen çok kişi oldu bizde elimizden geldiğince yönlendirmelerde bulunduk ve sorunu çözülen bir çok kişiden teşekkür geri dönüşü aldık.

Tüketici hakları kısaca almış olduğunuz mal ve hizmetlerin size taahhüt edildiği gibi çıkmaması sonucu mağdur olmanız anlamını taşır.  Bu mağduriyet mal, sağlık ve para kaybınıza yol açtığı gibi sizin değerlerinize de yapılmış psikolojik bir saldırı olarakta değerlendirelebilir çünkü size vaat edilen beklentiler içerisinde almış olduğunuz şeyin, ihtiyacınızı karşılamasını beklersiniz fakat bunun aksi çıkınca kaybetmiş olduğunuz maddi giderin dışında kandırılma duygusu da psikolojinizi etkilemektedir. Gelin hep birlikte şimdi tüketici haklarınıza ve bu hakların ihlal edildiğinde baş vurabileceğiniz şikayet mercilerine bakalım.

Tüketici Haklarının Amacı 

Bu hakların amacına ilişkin açıklama aşağıda ki gibi olup 6502 nolu tüketicinin korunması ilişkin kanunun başlıca amaç açıklamasıdır.

Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve bu konulardaki politikaların oluşturulmasında gönüllü örgütlenmeleri teşvik etmeye ilişkin hususları düzenlemektir.

Tüketici Hakları Nelerdir?

Her alıcı az çok haklarını bildiğini biliyoruz fakat bunu yüzeysel bilmesinden dolayı satıcılar, alıcıları bir çok sözle telkin ederek haklarını aramalarını engelemekte. Bunun önüne geçip net olarak hakkınızı satıcıya söylemeniz hem işinizi kolaylaştıracaktır hemde bilinçli bir tüketici olarak sizden sonraki alıcılar için satıcıyı dürüstlüğe teşvik edecektir. Bu yüzden bizde sizlere en resmi merciden direk kanunu aşağıda ki linkten sunuyoruz tıklayarak gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aşağıda da pdf olarak tam metini vermiş olduğumuz  28.11.2013 ve 28835 sayılı Resimi Gazetede yayınlanan 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna ilgili detaylara ulaşabilirsiniz.

Tüketici Hakları Metni için BURAYA TIKLAYINIZ

Tüketici Haklarına Nasıl Başvurulur ? 

Tüketici Hakları Şikayet Telefonları
Aşağıda vermiş olduğumuz Alo Tüketici Çağrı Hizmeti numarasını arayarak direk şikayette bulunabileceğiniz gibi yine bu numaradan istediğiniz bilgiyi edinebilirsiniz. Diğer verdiğimiz şikayet kurumlarına baş vurmadan önce bu numaradan detaylı bilgi almanızı tavsiye ederiz.
Alo Tüketici Hattı : 175


Online Tüketici Şikayet Bildirme

E-Devlet üzerinden tüketici olarak şikayette bulunmak için BURAYA TIKLAYINIZ
E-Devlet üzerinden tüketici şikayeti sorgulamak için Buraya Tıklayınız

Tüketici Hakları ile ilgilenen resmi merci Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır buraya şikayet formu ile baş vurmak isterseniz ve tüketici elektronik imza sahibiyseniz BURAYA TIKLAYINIZ 

Tüketici Hakları Şikayet Mercileri
Baş vurmanız gereken yer Tüketici Hakem Heyetidir bu kurumlar eğer ilçelerdeyseniz Kaymakamlık bünyesindedir ve bulunduğumuz yıl itibari ile 2.400 TL alındaki anlaşmazlıklara kadar baş vurulabilir.
Eğer bir ile bağlıysanız Ticaret İl Müdürlüğüdür ve bulunduğumuz yıl itibari ile 3.610 TL altında ki anlaşmazlıklara kadar başvurulabilir

Yukarıda belirtilen ücretlerin üzerinde bir anlaşmazlık söz konusu ise Tüketici Mahkemelerine başvurmak zorunludur fakat bu mahkemeler her ilde bulunmamaktadır bulunduğu iller şöyledir;
Ankara, İstanbul, İzmir Adana, Antalya, Bursa, Samsun, Konya, Mersin ve Kayseri illerinde bu mahkemeler bulunur.


Tüketici hakları ile ilgili merak etiğiniz ve bilgi almak istediğiniz her konuyu bize aşağıdan yorum olarak gönderiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

League of Legends - Riot İletişim Numaraları & Destek Bilgileri

UPS Kargo Müşteri Hizmetleri İletişim

FedEx Müşteri Hizmetleri & İletişim Bilgileri